De Grand Prix van Abu Dhabi staat al ruim 10 jaar op de Formule 1-kalender en wordt sinds de introductie op 1 november 2009 onafgebroken afgewerkt op het Yas Marina Circuit in het emiraat Abu Dhabi. De GP van Abu Dhabi staat vaak als laatste op de kalender is daarmee de afsluiter van het F1 seizoen.

Formule 1 in Abu Dhabi

De Grand Prix wordt dus verreden op het Yas Marina Circuit. Dit circuit ligt op het kunstmatig aangelegde Yas Marina eiland, op circa 30 minuten van de stad Abu Dhabi. De rijke sjeiks hebben flink wat geïnvesteerd in hun eigen circuit. Zo staan er overdekte tribunes, een complete lichtinstallatie voor de dag-naar-nacht-race en is het circuit in de stijl van de GP van Monaco aangelegd.

Tickets Grand Prix Abu Dhabi

Ook voor de GP van Abu Dhabi zijn verschillende F1 tickets te koop. Alle tribunes zijn voorzien van een dak waardoor je lekker in de schaduw kan genieten van het spektakel op het circuit. Een race bijwonen is hier echter niet heel goedkoop. Het goedkoopste F1 ticket is namelijk 500 euro. Gelukkig kan je bij reisorganisaties als TUI een compleet pakket kopen inclusief reis, verblijf en ticket. In dat geval ben je vaak wat goedkoper uit en hoef je nergens meer naar om te kijken.

F1 Reizen

Reisorganisatie

Prijs

Website

Vanaf € 1299,- (5d)

Vanaf € 1095,- (5d)

Vanaf € 1199,- (6d)

Vanaf € 2950,- (7d)

F1 Tickets

Vanaf € 355,-

Vanaf € 883,-

Niet beschikbaar

Vliegtickets

Bekijk beschikbaarheid

GP Abu Dhabi

De tribunes

Voordat je tickets of een compleet verzorgde F1 reis boekt is het verstandig om te weten waar iedere tribune gevestigd is. Er is namelijk een aardig prijsverschil tussen alle tribunes. Zo is de goedkoopste optie bij losse verkoop al 500 euro.

Main Grandstand

De Main Grandstand op het Yas Marina circuit ligt aan het rechte stuk van de baan. Je ziet hier op zondag zowel de start als de finish. Je hebt hier perfect uitzicht op de pitstraat, maar hoeft van de rest van de race ook niets te missen dankzij de grote tv schermen langs de baan. Het zijn dan ook meteen de duurste F1 tickets en zijn vaak razendsnel uitverkocht.

North Grandstand

De North Grandstand ligt langs bocht vijf, zes en zeven en heeft uitzicht over het lange rechte stuk richting bocht acht. Deze tribune is daarom perfect om mooie inhaalacties met eigen ogen te zien. Je ziet de coureurs aankomen vanaf de eerste bocht in sector 1 en hebt goed uitzicht over de eerste DRS-zone.

West Grandstand

De DRS-zone die begint bij de North Grandstand eindigt bij de West Grandstand in bocht acht. Je hebt hier dus uitstekend zicht op alle inhaalacties uit de DRS. De coureurs komen met ruim 300 kilometer per uur op de tribune af rijden, nemen bocht acht en bocht negen, waarna ze meteen de tweede DRS-zone van het Yas Marina Circuit tegemoet rijden. De rijders willen in deze korte bochtencombinatie dicht op elkaar zitten in verband met het DRS-detectiepunt. Gegarandeerd spektakel dus op deze tribune.

South Grandstand

De South Grandstand ligt aan het einde van sector 2. Ook hier komen de coureurs met ruim 300 kilometer per uur langs scheuren om vervolgens de bochtencombinatie te pakken. Je hebt vanaf deze tribune uitstekend zicht op zeker vier bochten waar veel inhaalacties mogelijk zijn.

Marina Grandstand

Tussen de West Grandstand en de South Grandstand zit nog de Marina tribune. Deze heeft het beste zicht op de tweede DRS-zone maar overziet ook direct een groot deel van de rest van het circuit. Zo heb je vanaf hier goed zicht op de eerste DRS-zone, de tweede DRS-zone en heel veel bochten. Je hebt verder uitzicht op de jachthaven en het luxe vijfsterrenhotel Yas Viceroy Hotel.

Abu Dhabi Hill

Plan je je eigen reis naar de GP van Abu Dhabi en wil je niet ruim 500 euro betalen voor een tribune? Dan is de Abu Dhabi Hill een goed alternatief. Deze groene berg is gelegen in het midden van het circuit en is gereserveerd als staanplaats. Dankzij de hoge ligging heb je echter goed uitzicht op bocht 1 tot en met bocht 6.

Tickets voor alle tribunes zijn te vinden op de officiële website van de Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix. Van plan om een complete F1 reis te boeken? Bekijk dan goed voor welke dagen en welke tribune(s) je kaarten krijgt bij je pakketreis.

Hoe laat begint de GP van Abu Dhabi

Op zondag is de race, deze begint om 17:10 uur lokale tijd (14:10 uur Nederlandse tijd). Dit betekent dus dat de race begint tijdens de zonsondergang en dat na circa 45 minuten de lichtinstallatie langs het circuit wordt aangezet.

Programma van het raceweekend

De Etihad Airways Abi dhabi Grand Prix vindt in 2020 plaats op 11 t/m 13 december 2020. Zoals gebruikelijk is de vrije training op vrijdag, op zaterdag de laatste vrije training, gevolgd door de kwalificatie. Op zondag wordt de GP van Abu Dhabi afgewerkt en ook het Formule 1 seizoen afgesloten. Het dan ook de laatste kans voor de coureurs om zichzelf te bewijzen.

Vrijdag

Op vrijdag begint het raceweekend met de eerste en tweede vrije training. De eerste vrije training begint om 13:00 uur lokale tijd (10 :00 uur Nederlandse tijd). De tweede vrije training begint om 17:00 uur lokale tijd (14:00 uur Nederlandse tijd). Iedere vrije training duurt circa 90 minuten. Tussendoor hebben de teams tijd om aanpassingen te verrichten aan de auto.

Zaterdag

Op zaterdagmiddag is er wederom een vrije training. De derde vrije training staat gepland om 14:00 uur lokale tijd (11:00 uur Nederlandse tijd). Dit is tevens de laatste kans voor de teams en coureurs om hun wagen klaar te maken voor de kwalificatie, die later op de middag plaatsvindt.

De kwalificatie begint om 17:00 uur lokale tijd (14:00 uur Nederlandse tijd). Alle coureurs rijden dan over het Yas Marina Circuit om de snelste tijd neer te zetten. Het kwalificeren gebeurt in 3 fases. Q1 duurt 18 minuten, aan het einde hiervan vallen de 6 langzaamste coureurs af. De overgebleven coureurs gaan door naar Q2, deze duurt 15 minuten. Ook hier vallen wederom de 6 langzaamste coureurs af. De laatste 10 coureurs strijden in Q3 om de pole position. Deze laatste fase duurt 12 minuten, daarna weten we wie de race vooraan mag beginnen op zondag.

Zondag

Op zondag om 17:10 uur lokale tijd (14:10 uur Nederlandse tijd) is de GP van Abu Dhabi. De racedag waar iedere F1-liefhebber het meeste naar uit kijkt. Na de formation lap nemen de coureurs hun startpositie in en gaan de lichten op groen.

Het Yas Marina Circuit is circa 5,5 kilometer lang. Er worden 55 rondes gereden waardoor de race vaak anderhalf uur duurt. De laatste races werden allemaal gewonnen door Lewis Hamilton.

Pitstraat van Yas Marina Circuit