Boek je F1 tickets bij P1travel.nl

De Grand Prix van Frankrijk is één van de races in het Europese deel van het Formule 1 kampioenschap. De race is sinds 2018 terug op de kalender, maar kent een veel langere geschiedenis. Al vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw zijn er races gehouden in het kampioenschap van de Formule 1. Zelfs daarvoor waren er al grote grand prix’ maar behoorde het nog niet tot de Formule 1 kalender. Het is zelfs zo dat de naam grand prix, die nu aan veel races wordt gegeven, van deze race af komt.

Het Formule 1 seizoen wordt hervat!

Ben jij er klaar voor?

Goed nieuws! De Formule 1 wordt hervat, maar helaas wel zonder publiek. Wil jij niets missen van de Formule 1 en de Prestaties van Max Verstappen op de voet volgen? Neem dan een abonnement op Ziggo Sport GO. Voor slechts € 9,99 per maand kijk je dan alle Formule 1 races LIVE !

Formule 1 tickets, arrangementen en F1 reizen

TUI F1 Arrangement

Gesloten

Stip reizen formule 1 reis

Gesloten

Viagogo f1 tickets

Gesloten

Stubhub F1 ticktets

Gesloten

Book F1 tickets bestellen

Gesloten

Wij houden je op de hoogte

Blijf op de hoogte van F1 tickets, prijsdalingen, arrangementen en andere leuke aanbiedingen. Vul hieronder je e-mailadres in en klik op ‘aanmelden’.

Geschiedenis van de GP Frankrijk

De Grand Prix van Frankrijk kent een lange geschiedenis. Voordat het tot de Formule 1 kalender ging behoren, behoorde het ook al tot het Wereldkampioenschap voor constructeurs en het Europees Grand Prix kampioenschap. Doordat de wedstrijd al zo lang bestaat, is ook te begrijpen dat veel van de belangrijke regels die in de racesport gelden hier voor het eerst werden toegepast. Ook was het één van de originele wedstrijden van het Formule 1 kampioenschap bij de invoering ervan in 1950. Vanaf dat jaar tot en met 2008, met uitzondering van 1955, werd de race elk jaar gehouden.

Sinds 2018 is de race weer terug. In 2016 werd aangekondigd dat Frankrijk weer een Grand Pirx zou gaan organiseren. De wedstrijd zou vanaf 2018 weer worden verreden en in ieder geval tot 2022 onderdeel van het kampioenschap blijven. Bij de terugkeer werd de wedstrijd gewonnen door Lewis Hamilton. Door de jaren heen is de wedstrijd gewonnen door veel bekende coureurs. Zo is de Duitser Michael Schumacher er recordhouder met acht overwinningen. Ook won Alain Prost er zes keer. Andere bekende namen van winnaars van de race zijn Juan-Manuel Fangio, Jackie Stewart en Niki Lauda.

Geen Grand Prix van Frankrijk in 2020

Nadat in 2019 Lewis Hamilton de Grand Prix van Frankrijk voor de tweede keer won, werd er in 2020 geen race gehouden. De wedstrijd stond gepland voor 28 juni van dat jaar. Door de uitbraak van de coronapandemie werd echter bepaald dat in Frankrijk tot 1 juli geen grote evenementen gehouden mochten worden. De race werd daardoor afgelast, zonder een nieuwe datum te zoeken later in het jaar, zoals voor sommige andere wedstrijden wel werd gedaan. Daarom werd voor het eerst sinds 1955 de wedstrijd afgelast, met de intentie om in 2021 wel weer terug te keren.

Wat opvalt aan de Grand Prix van Frankrijk wanneer gekeken wordt naar de geschiedenis, is dat de wedstrijd op heel veel verschillende circuits gehouden is door de jaren heen. Vanaf de eerste race zijn er maar liefst 16 verschillende circuits en parcoursen gebruikt voor de grand prix. Alleen voor de Grand Prix van Australië werden meer circuits gebruikt door de jaren heen. In de laatste jaren tot 2008 werd op het circuit Magny-Cours gereden. Bij de terugkeer in 2018 is echter gekozen voor Circuit Paul Ricard, ook wel bekend als Le Castellet. Daar werd in het verleden de wedstrijd ook al verreden.

Het Circuit Paul Ricard

Het Circuit Paul Ricard is sinds 2018 het decor voor de Grand Prix van Frankrijk. Dat was het ook al in 1971, 1973, 1975-1976, 1978, 1980, 1982-1983 en 1985-1990. Bovendien is het ook in de jaren dat er geen officiële race voor het kampioenschap werd gehouden een testlocatie geweest voor verschillende teams. Het circuit is ook vaak gebruikt voor allerlei andere wedstrijden in de racesport. Sinds de bouw in 1969 zijn tenminste acht internationale raceklassen er neergestreken voor wedstrijden. Het is ook bekend onder de naam Le Castellet, naar de plek waar het circuit gelegen is.

Het circuit staat al sinds de opening bekend om de mogelijkheid om er hoge snelheden te halen. Het lange rechte stuk van bijna twee kilometer speelde hier bijvoorbeeld een grote rol in. In de beginjaren was dit regelmatig ook de plek waar coureurs de motoren van hun bolides opbliezen door de grote kracht die erop uitgeoefend werd. Het werd daardoor echter ook een favoriet circuit van veel fans. Het snelheidsrecord staat er nog altijd op naam van Marc Surer, de Zwitserse coureur haalde met zijn Brabham-BMW een snelheid van 338 kilometer per uur.

Het circuit is weliswaar lange tijd afgelost door andere circuits in Frankrijk als gastheer van de race, maar het verdween niet uit beeld. Het is door de jaren heen nog altijd vaak gebruikt als testlocatie door veel teams. Daardoor zijn veel van de nieuwe technieken die door de jaren heen in de auto’s zijn verschenen vaak voor het eerst te zien geweest op Circuit Paul Ricard. Dit geldt ook niet alleen in de Formule 1, maar ook in allerlei andere raceklassen. Na 1999, toen Paul Ricard overleed en het circuit werd verkocht, werd deze functie verder uitgediept door de nieuwe eigenaren.

Hoewel het Circuit Paul Ricard al vaak gebruikt is om de Grand Prix van Frankrijk op te verrijden, zijn er wel verschillen tussen de races geweest. Zo is er regelmatig gewisseld tussen het langere en het kortere parcours dat er lag toen het circuit nog in de originele staat was. Bovendien zijn er voor de races van 2018 en 2019 meerdere keren aanpassingen gedaan aan het gemoderniseerde circuit om het beter te laten passen bij de wensen en eisen van de moderne Formule 1. De verschillen in lengte van het circuit kon daardoor enkele kilometers zijn.

Grand Prix van Frankrijk, Le CastelletDe huidige situatie

Het circuit in de huidige situatie is 5,842 kilometer lang. Daarmee is het zelfs nog langer dan het parcours wat ooit als het lange circuit werd gezien in de oude situatie. Dat was destijds 5, 809 kilometer lang. Het overgrote deel van de beroemde stukken uit de vroegere jaren zijn in ere hersteld of bewaard gebleven. Er is ruimte voor zo’n 90.000 fans om races bij te wonen. Het baanrecord voor het circuit in de huidige vorm is neergezet door Sebastian Vettel in 2019, met een tijd van 1:32:740. Er worden 53 rondes gereden, samen 309,690 kilometer.

Verblijven in Castellet

Wie de Grand Prix van Frankrijk wil bijwonen, zal er vaak voor kiezen om ook in de omgeving te verblijven. Dat betekent dat het slim is om te bekijken wat er allemaal in de omgeving te vinden is aan vakantieaccommodaties en andere onderkomens. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om hotels en campings, maar ook om goede vakantiehuizen of particuliere huizen die je kunt huren via de bekende platforms. Om er zeker van te zijn dat je een plekje hebt, is het aan te raden om al tijdig te reserveren. Dit geeft je de zekerheid dat je er kunt blijven.

Als het gaat om verblijven in Castellet, dan is het vaak het gemakkelijkst om dit in een vakantiehuis te doen. In de directe omgeving van het circuit, maar ook iets verder, zijn duizenden goede vakantiehuizen te vinden die gelegen zijn op interessante vakantieparken die van alle gemakken zijn voorzien. Wie in de dagen in de aanloop naar de race al in een huis verblijft, kan de motoren al horen brullen vanwege de tests. Dit brengt je dus ook direct in de goede stemming om de race bij te wonen. Er zijn veel opties in de omgeving.

Een andere goede optie is natuurlijk een camping. Dit is vooral ook leuk omdat hier vaak ook veel andere Formule 1 fans te vinden zijn. Daardoor wordt de beleving van de Grand Prix van Frankrijk dus ook alleen maar nog groter. Het is leuk om enkele dagen rondom de race door te brengen met fans van over de hele wereld die speciaal naar deze streek zijn gekomen om de wedstrijd te volgen. Dit is ook een reden waarom de campings vaak al vroeg vol zitten. Zorg dus wel dat je er tijdig bij bent met boeken.

Wie liever voor wat meer luxe kiest, heeft ook voldoende mogelijkheden om te verblijven in Le Castellet. In dat geval is het namelijk een slim idee om te kiezen voor één van de hotels in de omgeving. Zowel in de plaats zelf, als in de omringende plaatsen zijn veel hotelkamers beschikbaar. Ook het huren van huizen via een platform zoals Airbnb is geen probleem. Dus ook op die manier kan je gemakkelijk zorgen dat je in de buurt bent en de race van begin tot einde goed kan volgen. Deze optie is ook de moeite waard voor veel fans.

GP van Frankrijk in de toekomst

Het contract met Circuit Paul Ricard loopt nog enkele jaren door. Ook de komende seizoenen zal er dus een Grand Prix van Frankrijk op de Formule 1 kalender worden opgenomen. De race is in de meest gevallen aan het einde van de maand juni. Dit kan misschien in de komende jaren wel veranderen, met het oog op veranderingen in de kalender wanneer nieuwe locaties om te racen worden gevonden. Houd daar dus wel ook goed rekening mee. De race zelf zal in ieder geval niet veel veranderen en hetzelfde spektakel blijven bieden aan de liefhebbers.

 

Le Castellet